Wintertrainingen

Wintertrainingen

Trainingsoverzicht

Het winterseizoen loopt van de eerste week van oktober tot eind maart.

Dag Trainingsvorm Tijd Locatie
Maandag Schaatstraining 18:30 – 19:40 IJsbaan Twente
Dinsdag Core- en krachttraining 20:00 – 21:00 Watersport Complex
Donderdag Schaatstraining 17:00 – 18:10 IJsbaan Twente

Schaatstrainingen

Op maandag en donderdag is er de mogelijkheid om te trainen op IJsbaan Twente. In principe kan elk lid van de Skeuvel twee keer per week schaatsen. Wanneer de training echter vol zit, kun je één keer trainen. We werken met een inschrijfsysteem via de website.

Op de ijsbaan is het verplicht om een muts en handschoenen te dragen. Een helm in plaats van een muts is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden.

Elk jaar organiseert de Skeuvel voor haar toekomstige leden schaatsintroductietrainingen. Kun jij al schaatsen of wil je juist leren schaatsen dan is dit de ideale mogelijkheid om een kijkje te nemen bij onze vereniging en wat basistechnieken van het schaatsen te leren. Daarna is er nog tijd om lekker aan de warme chocolademelk te gaan. Heb je geen schaatsen? Geen probleem, wij regelen ze voor je. Als je interesse hebt, mail dan de sportcommissaris.

Wil je een keertje meetrainen en heb je de introductietrainingen en schaatsclinics gemist? Voor informatie over de training, een keer meedoen bij een reguliere training of andere trainingsgerelateerde zaken kun je altijd mailen naar de sportcommissaris van De Skeuvel.

De eerstvolgende introductietrainingen vinden plaats in het nieuwe seizoen, een datum zal volgen. Geef je op door te mailen naar bestuur@skeuvel.nl!

Bij De Skeuvel kennen we verschillende trainingsgroepen, zodat iedereen op zijn eigen niveau kan trainen. De trainingsgroepen zijn als volgt:

Rood
Hier begint het allemaal, de eerste meters op het ijs worden gemaakt en beetje bij beetje lukt het zelfs om af en toe op één been te glijden.

Oranje
Hoe lang kun jij op één been blijven staan en durf je al om pootje over te stappen? De trainers van oranje zullen je hiermee helpen en voor je het weet glijd je stabiel over het ijs!

Geel
Met steeds meer vertrouwen vliegt deze groep door de bocht en over het rechte eind, de eerste treintjes worden gevormd en snelheidsrecords worden elke training weer verbroken. Er is geen groep die zo snel progressie maakt als geel.

Groen
De bocht is in deze groep geen probleem meer. Maar de schaatshouding opzoeken en diep zitten vormt de kern van deze groep.

Blauw
Van goed lopende treintjes naar echte snelheid locomotieven snelt blauw naar de lijn aan de binnenkant van de baan.

Gele Mutsen
Eindelijk bevrijd van de hesjes, met trots wordt hier de gele muts gedragen. Na lang ploeteren en uren op het ijs is dit de groep waar alles samenkomt. 

Hesjesloos
Deze groep barst van de ervaring en schaatst in een sneltreinvaart over de binnenbaan. Houdingen worden geperfectioneerd. Menig lid van hesjesloos weet zich te wagen aan de tijden van de wedstrijdgroepleden, wie weet waar dit zal eindigen.

Wedstrijdgroep
Deze bewoners van de binnenbaan focussen zich op het perfectioneren van hun techniek zodat ze zichzelf blijven verbeteren. Menig wedstrijdgroeper zul je aan de start van de baanwedstrijden en Nederlands Studenten Kampioenschappen zien staan. 

Burgerwedstrijdgroep
Geen student meer maar wel fanatiek, dat is wat de burgerwedstrijdgroep karakteriseert. Het zijn vergevorderde wedstrijdschaatsers die nog met veel plezier hun rondjes rijden bij Skeuvel.

Om mee te doen aan deze trainingen, moet je je eerst inschrijven voor een training via de website. Dit doe je door in te loggen op de site en vervolgens te klikken op het kopje ‘Lid’. Dan zie je bovenaan de pagina een knopje met ‘Inschrijven’. Je kunt je inschrijven vanaf 48 uur tot 2,5 uur voor de training.

Toch vergeten in te schrijven? Neem dan contact op met het bestuur. Er bestaat een grote kans dat de training nog niet vol zit en dat je gewoon mee mag doen.

Op het ijs is ook je materiaal erg belangrijk. Zorg er voor dat je schaatsen scherp zijn en goed passen. Wij raden de plastic combinoren, zoals deze bijvoorbeeld door de ijsbaan worden verhuurd, af. De bewegingsvrijheid die zo belangrijk is voor het schaatsen wordt hierdoor beperkt. Voor iets meer comfort en stevigheid is een halfhoge softboot een beter alternatief. Ook gewone lage schoenen(noren) zijn goed om mee te beginnen. Klapschaatsen zijn niet aan te raden om mee te beginnen, pas vanaf de beteren binnen de groene groep (mensen die goed de bocht doorkomen) zijn klapschaatsen aan te raden.

Voor kleding is het vooral belangrijk dat het voldoende warm is en ook bewegingsruimte biedt. Een spijkerbroek voldoet hier niet aan. Gebruik als broek liever een lange hardloopbroek, een salopette of een trainingsbroek. Schaatskleding is te bestellen via onze vereniging. Daarvoor kan je contact opnemen met onze intern (intern@skeuvel.nl)

Op de ijsbaan gelden een aantal regels voor je eigen veiligheid en die van anderen, volg deze goed op:

 • De 400-meterbaan is in drie rijbanen opgedeeld: binnenste baan bedoeld voor snelle rijders, middelste baan: techniekbaan, buitenste baan: rustbaan, beginners;
 • Voordat je aan een oefening begint of als je wil inhalen kijk je eerst over je schouder of er ruimte is;
 • Uitrijden gebeurt met maximaal 2 rijders naast elkaar, als je een groep inhaalt ga je achter elkaar rijden;
 • Waarschuw wanneer je mensen wilt passeren en er weinig/geen ruimte is;
 • Als je valt waarschuw je anderen door te schreeuwen, houd je je schaatsen laag, maak je jezelf zo klein mogelijk en houd je hoofd van het ijs. Ook als je iemand anders ziet vallen geldt: waarschuw anderen;
 • Voor eigen veiligheid beschermende kleding dragen. Handschoenen en muts zijn verplicht, helm en snijvaste bescherming wordt zeer sterk aangeraden;
 • Er wordt altijd tegen de klok in geschaatst;
 • De achterkant van de schaats moet een ronding hebben van één eurocent;
 • Tijdens dweilpauzes mag men zich niet op het ijs begeven;
 • Het is verboden op de kussen te zitten of hangen;
 • Gebruik van de accommodatie en haar voorzieningen is voor eigen risico;
 • Te allen tijde dienen aanwijzingen van het baanpersoneel en de trainers te worden opgevolgd;
 • Het betreden van de ijsvloer zonder schaatsen is niet toegestaan.

Na elke training drinken we samen met iedereen die dat wil een kopje Chocomel in het IJsbaan Café. Na onze trainingsuren geldt zelfs een speciale Skeuvel-deal, waardoor de chocomel goedkoper is!

Core- en conditietraining

Tijdens de core- en conditietraining ligt de focus vooral op het versterken van de core. Daarnaast is het een fysiek uitdagende training waarin je kracht opbouwt en de conditie wordt onderhouden. Deze training wordt gehouden op het Watersport Complex van de Universiteit Twente (Auke Vleerstraat 99).