VertrouwenscontactpersonEN

Vertrouwenscontactpersonen

D.S.V. de Skeuvel is een laagdrempelige, sportieve en plezierige studentenschaatsvereniging. Elke student moet kunnen sporten in een veilige omgeving. Het kan echter gebeuren dat je te maken hebt met een probleem of vervelende situatie binnen de vereniging. Voorbeelden hiervan zijn pestgedrag, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag.

Per ingang van mei 2021 heeft D.S.V. de Skeuvel twee vertrouwenscontactpersonen (VCP) aangesteld. Zij zijn onafhankelijk en onpartijdig en vormen het eerste aanspreekpunt voor ongewenst gedrag. Contact dat plaatsvindt tussen leden van D.S.V. de Skeuvel en een VCP is vertrouwelijk.

Op deze pagina vind je meer informatie over een wat een VCP doet, wie de VCP’s binnen de Skeuvel zijn, hoe zij te bereiken zijn, wie de VCP bij de KNSB is, hoe de hulplijn van het NOC*NSF te bereiken is en hoe de VCP van Universiteit Twente te bereiken is.

Wat is een vertrouwenscontactpersoon (VCP)?

De vertrouwenscontactpersoon is het eerste aanspreekpunt voor iedereen binnen de vereniging die een vraag heeft over of te maken heeft met ongewenst gedrag. De VCP fungeert als eerste opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur) met een klacht of een vraag. Ze bieden een luisterend oor, geven raad en verwijzen door voor geschikte hulp. Daarnaast adviseren en stimuleren ze de vereniging of bond om preventieve maatregelen te nemen.

De VCP’s zullen niet zelf inhoudelijk de klachten behandelen, maar je de weg naar een goede oplossing proberen aan te geven. De VCP’s zijn op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Zij kunnen je informeren over de procedures en mogelijke vervolgstappen of je doorverwijzen naar een gespecialiseerde vertrouwenspersoon van het vertrouwenspunt sport van NOC*NSF, welke getraind zijn om inhoudelijke begeleiding te geven. In een vertrouwelijk gesprek helpt de VCP je bij het doen van je verhaal, bijvoorbeeld over zaken als doping, matchfixing, eetstoornissen en seksuele intimidatie. Onze VCP’s hebben hiervoor ook een speciale cursus gevolgd bij de NOC*NSF.

De VCP wordt geacht om te handelen volgens een bepaald protocol opgesteld door de NOC*NSF. Deze kan hier gevonden worden. De activiteiten van de VCP zijn:

  • Eerste opvang/aanspreekpunt
  • Doorverwijzen
  • Preventieactiviteiten

Vertrouwenscontactpersonen

Momenteel zijn de vertrouwenscontactpersonen bij de Skeuvel Robin Geesken en Jouke van der Veen. Je kan met hen een afspraak maken door te mailen naar vcp.skeuvel@gmail.com. Mocht je liever met een specifieke VCP in contact komen kan dat via de individuele mailadressen: robin.vcp.skeuvel@gmail.com (Robin Geesken) en jouke.vcp.skeuvel@gmail.com (Jouke van der Veen). Dit contact is dan vanzelfsprekend niet zichtbaar voor de andere VCP en zal niet onderling besproken worden. Ook zijn deze emailadressen bewust niet in het @skeuvel.nl domein, om volledige vertrouwelijkheid te kunnen garanderen. De mail is puur om afspraken te maken, inhoudelijk zal de situatie pas aan bod komen bij het gesprek tussen jou en de VCP.

Robin Geesken

Ik ben sinds oktober 2018 lid van de Skeuvel. Ik had daarvoor nooit actief bij een vereniging geschaatst en ben lid geworden vanwege de laagdrempeligheid en gezelligheid bij deze vereniging. Ik ben student sinds september 2018 en studeer Technische Geneeskunde. Vanuit mijn studie en werk heb ik ervaring met vaardig communiceren en professioneel gedrag. Buiten mijn studie om schaats ik met veel plezier rondjes in de trainingsgroep ‘blauw’. Naast schaatsen sta ik vaak op het hockeyveld, zit ik zo nu en dan de racefiets en probeer ik er af en toe op uit te trekken met mijn camera. Ik vind een veilig sportklimaat erg belangrijk en ben daarom vertrouwenscontactpersoon bij de Skeuvel.

Jouke van der Veen

Ik ben sinds oktober 2019 lid bij Skeuvel. Ik ben op mijn 7de begonnen, dus er zit al inmiddels ruim 14 jaar schaatservaring in mijn benen. In 2019 ben ik ook begonnen hier op de Universiteit met mijn bachelor Werktuigbouwkunde. In mijn vrije tijd speel ik graag gitaar, of zoek ik de gezelligheid op met mijn huisgenoten. In februari 2022 begon ik aan mijn full-time bestuursjaar bij mijn studievereniging W.S.G. Isaac Newton. Daar was ik onder andere ook commissaris Student Well-Being waarmee ik de nodige ervaring heb opgedaan om hier nu als vertrouwenscontactpersoon van Skeuvel kan staan. Ik vind het belangrijk dat iedereen veilig en op zijn gemak kan sporten, dus ik help je graag verder om samen je probleem op te kunnen lossen.

Wij vinden het belangrijk dat iedereen plezier beleeft in de sport en de sociale omgeving binnen de vereniging. Daarnaast vinden wij dat ongewenst gedrag besproken moet kunnen worden. Schroom daarom niet om contact op te nemen, ook zeker als je twijfelt of jouw geval hiervoor in aanmerking komt.

KNSB

Binnen de KNSB is Ramon Kuipers vertrouwenscontactpersoon en bereikbaar via het nummer 088-4892000 of e-mail R.Kuipers@KNSB.nl. Verenigingen, leden van verenigingen, vrijwilligers of ouders kunnen altijd contact opnemen in het geval van een vermoeden of incident.

NOC*NSF: Centrum Veilige Sport

Er is ook een directe hulplijn bij NOC*NSF bereikbaar. Het Centrum Veilige Sport is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.30 uur. Het nummer is 0900-2025590 (€ 0,10 per minuut). E-mail: centrumveiligesport@nocnsf.nl.

Universiteit Twente

Vanuit de Universiteit Twente is er ook een mogelijkheid om vertrouwelijk melding te maken van persoonlijke omstandigheden die bijvoorbeeld je studievoortgang beïnvloeden. Hiervoor kun je een studentendecaan benaderen via het Student Affairs Coaching & Counselling (SACC). Je kan hen bereiken via sacc@utwente.nl of bij hen langslopen: Vrijhof (gebouw 47), vloer 3, kamer 311.