Schaatsen

Schaatsen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er combinoren, lage en hoge noren, en klapschaatsen

Combinoren
Combinoren zijn schaatsen met een hoge stevige schoen. Deze schoen biedt extra stevigheid rondom je enkels en zorgt ervoor dat je niet naar binnen knikt met je enkels wanneer deze niet zo sterk zijn.


Vaste noren
Wanneer je techniek wat beter ontwikkeld is merk je echter al snel dat een combinoor je beperkt in het diep zitten. Door de stevige schoen kun je niet ver genoeg naar voren met je knieën waardoor diep zitten heel lastig zal worden. Dan zijn lage noren een goede keuze. Door de lage
schoen heb je genoeg bewegingsvrijheid om diep te zitten en kun je verder aan je techniek werken.

Hoge noren lijken erg op lage noren. Het enige verschil is dat de schoen hoger op het ijzer staat. Hierdoor is de schaats iets minder stabiel maar kun je wel veel beter afzetten zonder met de schoen het ijs te raken.

 

Klapschaats
Als je goed stabiel op lage of hoge noren kunt schaatsen, kan je de overstap naar klapschaatsen overwegen.

Deze schaatsen zorgen ervoor dat je nog beter kunt afzetten waardoor je nog makkelijker en sneller kunt schaatsen.

Een goede schaatswinkel kan je het beste helpen met het vinden van de juiste schaats voor jou. Zie het bovenstaande advies daarom als een soort leidraad voor het kopen van schaatsen, maar vraag altijd in een winkel voor echt goed advies.

Wanneer je op internet een mooie set tweedehands schaatsen tegenkomt, mag je altijd ons vragen of dit geschikt voor je is via oma@skeuvel.nl

Schaatsen slijpen

Heb je nog nooit schaatsen geslepen? Doe dan mee met de slijpcursus die wordt georganiseerd in november of stuur een mailtje na oma@skeuvel.nl

Skeuvel heft meerdere slijpblokken en stenen in bezit voor de leden. Deze zijn te vinden op de ijsbaan bij de materialen naast de kleedkamers of de Zamboni. Hier kun je voor of na de training gebruik van maken.

Slijpen doe je doen als je schaatsen bot zijn. Plaats eerst de schaatsen in het blok en slijp daarna de schaatsen met eerst de grove kant van de steen totdat de schaatsen scherp zijn. Dit kun je met de nagel voelen. Polijst daarna de schaatsen met de fijne kant van de steen om groeven in het loopvlak weg te halen. Ten slotte de zijkant van de schaatsen afbramen met een braamsteentje. Voor hulp of vragen kun je terecht bij OMA of andere Skeuvels.