Schaatsen

Aankoop

Schaatsen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er combi-noren, lage en hoge noren, en klapschaatsen

Combi-noren
Combinoren zijn schaatsen met een hoge stevige schoen. Deze schoen biedt extra stevigheid rondom je enkels en zorgt ervoor dat je niet naar binnen knikt met je enkels wanneer deze niet zo sterk zijn. Wanneer je net begint met schaatsen kun je hier dus voordeel aan ervaren. Meer stabiliteit en minder pijnlijke enkels kan het schaatsplezier verhogen. 

Vaste noren
Wanneer je techniek wat beter ontwikkeld is merk je echter al snel dat een combi-noor je beperkt in het diep zitten. Door de stevige schoen kun je niet ver genoeg naar voren met je knieën waardoor diep zitten heel lastig zal worden. Dan zijn lage noren een goede keuze. Door de lage schoen heb je genoeg bewegingsvrijheid om diep te zitten en kun je verder aan je techniek werken.

Hoge noren lijken erg op lage noren. Het enige verschil is dat de schoen hoger op het ijzer staat. Hierdoor is de schaats iets minder stabiel maar kun je wel veel beter afzetten zonder met de schoen het ijs te raken.

Klapschaats
Als je goed stabiel op lage of hoge noren kunt schaatsen, kan je de overstap naar klapschaatsen overwegen. Deze schaatsen zorgen ervoor dat je nog beter kunt afzetten waardoor je nog makkelijker en sneller kunt schaatsen in een natuurlijkere afzetbeweging.

Een goede schaatswinkel kan je het beste helpen met het vinden van de juiste schaats voor jou. Zie het bovenstaande advies daarom als een soort leidraad voor het kopen van schaatsen, maar vraag altijd in een winkel voor echt goed advies.

Wanneer je op internet een mooie set tweedehands schaatsen tegenkomt, mag je altijd ons vragen of dit geschikt voor je is via oma@skeuvel.nl

Schaatsen slijpen

Heb je nog nooit schaatsen geslepen? Doe dan mee met de slijpcursus die wordt georganiseerd in november of stuur een mailtje na oma@skeuvel.nl

Skeuvel heft meerdere slijpblokken en stenen in bezit voor de leden. Deze zijn te vinden op de ijsbaan bij de materialen naast de kleedkamers of de Zamboni. Hier kun je voor of na de training gebruik van maken.

Slijpen doe je doen als je schaatsen bot zijn. Plaats eerst de schaatsen in het blok en slijp daarna de schaatsen met eerst de grove kant van de steen totdat de schaatsen scherp zijn. Dit kun je met de nagel voelen. Polijst daarna de schaatsen met de fijne kant van de steen om groeven in het loopvlak weg te halen. Ten slotte de zijkant van de schaatsen afbramen met een braamsteentje. Voor hulp of vragen kun je terecht bij OMA of andere Skeuvels.

 

Opbergen

Staat de lente weer voor de deur? Dan kan de racefiets weer stofvrij worden gemaakt, de skeelers weer uit de kast worden gehaald en de schaatsen voor een half jaar worden opgeborgen. Helaas zal je niet de eerste zijn die voor de eerste schaatstraining in oktober de schaatsen weer tevoorschijn haalt en de volgende conclusies trekt: ze zijn te bot om op te schaatsen of er zitten zelfs een paar roestvlekken op. Om ervoor te zorgen jij in oktober weer onbezorgd de schaatsen uit de kast kunt pakken en er vlot op kunt wegrijden, geeft de OMA in deze editie advies over: het opbergen van je schaatsen.

Maak je ijzers goed droog
Allereerst is het belangrijk dat je ijzers goed droog zijn. Zoals je (hopelijk) al het hele seizoen hebt gedaan, dien je de ijzers goed af te drogen na het schaatsen. Het beste kun je dit thuis nog even herhalen aangezien op de koude ijzers nog condens gevormd kan zijn op de terugweg. Laat ze tenslotte goed drogen een handdoek op een droge plaats.

Slijpen
Slijp je schaatsen zelf of laat je schaatsen slijpen in de schaatswinkel. Is het al lang geleden (een half seizoen of langer) dat je ijzers gerond zijn? Laat dan in de schaatswinkel de ronding er opnieuw in slijpen. Het is verstandig om voor het nieuwe seizoen de ronding weer goed erin te laten slijpen zodat je goed controle houdt over je schaatsen op het ijs. Vaak is het vlak voor het seizoen erg druk in de schaatswinkel, dus kun je het best aan het eind van het seizoen gaan. Dan heb jij geen haast en heeft de winkel alle tijd.

Optioneel: in-oliën van je ijzers
Als je ijzers netjes afgedroogd zijn kunnen ze in op of een handdoek én op de juiste plaats bewaard worden tot het volgende schaatsseizoen. Als je toch bang bent voor roest dan kun je je ijzers in-oliën. Olie heeft de voorkeur boven vet omdat bij invetten het vocht niet weg kan. Mocht er dan toch wat vocht op de ijzers achtergebleven zijn, dan kunnen ze van binnenuit gaan roesten. Olie verdringt het eventuele vocht en is ook nog eens gemakkelijker te verwijderen. Hiervoor kun je WD40 of teflonspray gebruiken of bijvoorbeeld naaimachine- of smeerolie.

Voorkom uitdroging van je schoenen
Net zoals voor je normale schoenen is onderhoud voor je schaatsschoenen ook belangrijk.  Leren schoenen kun je insmeren met daarvoor bestemde schoenpoets. Hiermee voorkom je uitdroging en blijft het leer lekker soepel. Daardoor verleng je levensduur van je schaatsschoenen en kun je zo lang mogelijk blijven genieten van je schaatsen.

Opbergen
Het opbergen van je schaatsen kun je het beste op een droge plek doen. Schaatsen roesten nu eenmaal vrij snel. Berg je schaatsen daarom nooit op in de kunststof beschermers aangezien hier onverhoopt nog vocht in kan blijven zitten. De schaatsen kunnen het beste zonder beschermers om worden opgeborgen in een (schaats)handdoek. Zorg ervoor dat de schaatsen op een droge en verwarmde plaats (niet in een kelder of vochtige schuur) met weinig temperatuurschommelingen (niet op een kachel) bewaard worden.