Ice skating
Aankoop
Schaatsen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo zijn er combi-noren, lage en hoge noren, en klapschaatsen
Combi-noren
Combinoren zijn schaatsen met een hoge stevige schoen. Deze schoen biedt extra stevigheid rondom je enkels en zorgt ervoor dat je niet naar binnen knikt met je enkels wanneer deze niet zo sterk zijn. Wanneer je net begint met schaatsen kun je hier dus voordeel aan ervaren. Meer stabiliteit en minder pijnlijke enkels kan het schaatsplezier verhogen.
Vaste noren
Wanneer je techniek wat beter ontwikkeld is merk je echter al snel dat een combi-noor je beperkt in het diep zitten. Door de stevige schoen kun je niet ver genoeg naar voren met je knieën waardoor diep zitten heel lastig zal worden. Dan zijn lage noren een goede keuze. Door de lage schoen heb je genoeg bewegingsvrijheid om diep te zitten en kun je verder aan je techniek werken.
Hoge noren lijken erg op lage noren. Het enige verschil is dat de schoen hoger op het ijzer staat. Hierdoor is de schaats iets minder stabiel maar kun je wel veel beter afzetten zonder met de schoen het ijs te raken.
Klapschaats
Als je goed stabiel op lage of hoge noren kunt schaatsen, kan je de overstap naar klapschaatsen overwegen. Deze schaatsen zorgen ervoor dat je nog beter kunt afzetten waardoor je nog makkelijker en sneller kunt schaatsen in een natuurlijkere afzetbeweging.
Een goede schaatswinkel kan je het beste helpen met het vinden van de juiste schaats voor jou. Zie het bovenstaande advies daarom als een soort leidraad voor het kopen van schaatsen, maar vraag altijd in een winkel voor echt goed advies.
Wanneer je op internet een mooie set tweedehands schaatsen tegenkomt, mag je altijd ons vragen of dit geschikt voor je is via oma@skeuvel.nl
Slijpen
Heb je nog nooit schaatsen geslepen? Doe dan mee met de slijpcursus die wordt georganiseerd in november of stuur een mailtje na oma@skeuvel.nl
Skeuvel heeft meerdere slijpblokken en stenen in bezit voor de leden. Deze zijn te vinden op de ijsbaan in het hok waar ook de hesjes liggen.
Slijpen doe je doen als je schaatsen bot zijn. Plaats eerst de schaatsen in het blok en slijp daarna de schaatsen met eerst de grove kant van de steen totdat de schaatsen scherp zijn. Dit kun je met de nagel voelen. Polijst daarna de schaatsen met de fijne kant van de steen om groeven in het loopvlak weg te halen. Ten slotte de zijkant van de schaatsen afbramen met een braamsteentje. Voor hulp of vragen kun je terecht bij OMA of andere Skeuvels.
Video
Natuurijs
Hoewel het rijden op de ijsbaan natuurlijk altijd al erg leuk is, begint het bij de meeste Skeuvelaars toch pas echt te kriebelen als het weer echt koud wordt. Het rijden op natuurijs blijft voor een aantal het mooiste wat er is. Natuurlijk is het
belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen: er zijn een paar belangrijke punten om op te letten.
Zoals je vast wel een keer meegemaakt hebt op de ijsbaan, is het niet fijn als je het koud hebt tijdens het schaatsen. Daarom is het een slim idee om je goed warm aan te kleden. Denk hierbij niet alleen aan een warme jas, trui en muts, maar ook aan je benen. Op het ijs kunnen je voeten en handen ook gauw koud worden. Om dit te voorkomen kun je een warm paar handschoenen aantrekken. Voor je schaatsen zijn er zogenaamde overschoenen te krijgen. Dit zijn een soort hoezen die je over je schaatsschoenen heen kunt trekken, om zo je voeten warmer te houden.
Voor het aantrekken van je schaatsen kun je een plastic tas of een foam matje meenemen. Vaak heb je bij natuurijs niet de luxe van een warme kleedkamer of een (droog) bankje. Op deze manier kun je dus nog lekker warm beginnen.
Natuurlijk is het jammer als je net naar het natuurijs gegaan bent en honger of dorst krijgt. Neem daarom ook voldoende eten en drinken mee. Iets warms is uiteraard nooit verkeerd.
Bij de kunstijsbaan ligt er onder het ijs een stevige laag beton, hierdoor is het ondanks de ijsdikte zeer veilig. Als je op een plas of sloot gaat schaatsen is het een stuk crucialer om op de ijsdikte te letten. Als het ijs te dun is kun je er namelijk makkelijk doorheen zakken. Zorg er daarom voor dat je weet hoe het ijs is waar je gaat schaatsen en dat je weet dat het ijs dik genoeg is. Als er bijvoorbeeld sneeuw op het ijs ligt groeit de dikte niet meer zo hard aan. Het kan dan ook zijn dat er op een plas een groot verschil zit in de dikte van het ijs. Vanwege dit risico raden wij het dan ook af om alleen het natuurijs op te gaan. Op het moment dat je in een wak komt, kan het soms erg lastig zijn om hier weer uit te komen.
Mocht je deze pech hebben dan zijn er een aantal manieren om dit op te lossen. Als je zogenaamde ijspriemen bij hebt kun je proberen om op je buik liggend jezelf uit het wak te trekken. Dit doe je door de priemen in het ijs te prikken om zo meer grip te krijgen. Hierbij is het belangrijk om je gewicht zoveel mogelijk te verdelen. Het ijs rond een wak kan dun zijn en heeft dus een groot risico om verder af te
brokkelen. Probeer er daarom altijd weer uit te komen in de richting waar je vandaan kwam, daar was het ijs dik genoeg tot je er door zakte.
Op het moment dat je met meerderen bent, kun je ook degene die in het water ligt helpen. Breng jezelf hierbij niet in gevaar en houd rekening met het (te) dunne ijs. Als je een touw bij hebt, kun je deze
toewerpen en zo iemand uit het water helpen. Een lange tak kun je ook hiervoor gebruiken. Als je dichterbij moet zien te komen, probeer dan ook je gewicht te spreiden. Kruip bijvoorbeeld op je buik dichterbij om te voorkomen dat er vervolgens nog iemand door het ijs gaat.
De echte doorzetter gaat ’s avonds weer lekker schaatsen op de ijsbaan. Helaas kom je er dan snel achter dat het niet zo lekker gaat. De grote reden hiervoor is dat je schaatsen van het rijden op natuurijs erg bot worden. Dit komt doordat op buitenijs allerlei vuil en zand kan liggen. Mocht je zelf nog niet zo handig
zijn met slijpen mag je altijd aan de OMA vragen of iemand je kan helpen.
Opbergen
Staat de lente weer voor de deur? Dan kan de racefiets weer stofvrij worden gemaakt, de skeelers weer uit de kast worden gehaald en de schaatsen voor een half jaar worden opgeborgen. Helaas zal je niet de eerste zijn die voor de eerste schaatstraining in oktober de schaatsen weer tevoorschijn haalt en de volgende conclusies trekt: ze zijn te bot om op te schaatsen of er zitten zelfs een paar roestvlekken op. Om ervoor te zorgen jij in oktober weer onbezorgd de schaatsen uit de kast kunt pakken en er vlot op kunt wegrijden, geeft de OMA in deze editie advies over: het opbergen van je schaatsen.
Maak je ijzers goed droog
Allereerst is het belangrijk dat je ijzers goed droog zijn. Zoals je (hopelijk) al het hele seizoen hebt gedaan, dien je de ijzers goed af te drogen na het schaatsen. Het beste kun je dit thuis nog even herhalen aangezien op de koude ijzers nog condens gevormd kan zijn op de terugweg. Laat ze tenslotte goed drogen een handdoek op een droge plaats.
Slijpen
Slijp je schaatsen zelf of laat je schaatsen slijpen in de schaatswinkel. Is het al lang geleden (een half seizoen of langer) dat je ijzers gerond zijn? Laat dan in de schaatswinkel de ronding er opnieuw in slijpen. Het is verstandig om voor het nieuwe seizoen de ronding weer goed erin te laten slijpen zodat je goed controle houdt over je schaatsen op het ijs. Vaak is het vlak voor het seizoen erg druk in de schaatswinkel, dus kun je het best aan het eind van het seizoen gaan. Dan heb jij geen haast en heeft de winkel alle tijd.
Optioneel: in-oliën van je ijzers
Als je ijzers netjes afgedroogd zijn kunnen ze in op of een handdoek én op de juiste plaats bewaard worden tot het volgende schaatsseizoen. Als je toch bang bent voor roest dan kun je je ijzers in-oliën. Olie heeft de voorkeur boven vet omdat bij invetten het vocht niet weg kan. Mocht er dan toch wat vocht op de ijzers achtergebleven zijn, dan kunnen ze van binnenuit gaan roesten. Olie verdringt het eventuele vocht en is ook nog eens gemakkelijker te verwijderen. Hiervoor kun je WD40 of teflonspray gebruiken of bijvoorbeeld naaimachine- of smeerolie.
Voorkom uitdroging van je schoenen
Net zoals voor je normale schoenen is onderhoud voor je schaatsschoenen ook belangrijk. Leren schoenen kun je insmeren met daarvoor bestemde schoenpoets. Hiermee voorkom je uitdroging en blijft het leer lekker soepel. Daardoor verleng je levensduur van je schaatsschoenen en kun je zo lang mogelijk blijven genieten van je schaatsen.
Opbergen
Het opbergen van je schaatsen kun je het beste op een droge plek doen. Schaatsen roesten nu eenmaal vrij snel. Berg je schaatsen daarom nooit op in de kunststof beschermers aangezien hier onverhoopt nog vocht in kan blijven zitten. De schaatsen kunnen het beste zonder beschermers om worden opgeborgen in een (schaats)handdoek. Zorg ervoor dat de schaatsen op een droge en verwarmde plaats (niet in een kelder of vochtige schuur) met weinig temperatuurschommelingen (niet op een kachel) bewaard worden.
Voor elke training
Het woord is er uit door Mark! We kunnen snel weer richting het ijspark. Waar de trainingen even op zich hebben laten wachten, hebben wij allemaal zitten smachten. Trek de schaatsen maar weer uit de kast, en zorg er voor dat je jouw kleding even wast. Heb je dat al gedaan? Dan kun je natuurlijk het pad van de 5 gebeden begaan.
Niks beters dan goede veters
Voor je veters is het belangrijk dat ze niet gerafeld en versleten zijn. Als dit wel het geval is zou je ze eigenlijk moeten vervangen. Niets is vervelender dan vlak voor de training je veters kapot te trekken en op zoek moeten naar een vervangend exemplaar.
Het is niet fijn, wanneer je schaatsen bot zijn
Schaatsen slijpen! Het slijpen van schaatsen is niet moeilijk, maar je moet het een keer uitgelegd krijgen. Om die reden wordt het hier niet beschreven. Binnenkort organiseert de OMA een schaatsen-slijpcursus dus houd je mail in de gaten! Mocht je de cursus gemist hebben dan kun je altijd iemand van de OMA vragen om het je uit te leggen. Je kunt controleren hoe scherp je schaatsen nog zijn door je nagel over het ijzer te trekken. Als er veel nagelmateriaal van je nagel afgeschraapt wordt zijn ze scherp. Het vergt wel wat ervaring om te kunnen bepalen hoeveel nagel er los komt bij een scherpe schaats. Ook kun je het uiteinde van je nagel over het ijzer halen in de lengterichting van je schaats alsof je over de scherpe hoeken van het ijzer krabt. Als je dan kartels voelt betekent het dat er bramen om je ijzer zitten en ze dus geslepen moeten worden.
Een ronding voorkomt verwonding
Is het al lang geleden (een half seizoen of langer) dat je ijzers gerond zijn? Laat dan in de schaatswinkel de ronding er opnieuw inslijpen. Het is verstandig om voor het nieuwe seizoen de ronding weer goed erin te laten slijpen zodat je goed controle houdt over je schaatsen op het ijs. Vaak is het vlak voor het seizoen erg druk in de schaatswinkel, dus kun je het best aan het eind van het seizoen gaan. Dan heb jij geen haast en heeft de winkel alle tijd.
Verzin geen smoesje, gebruik een hoesje
Als je niet op het ijs staat, zorg dan dat je ijzers beschermd zijn door plastic beschermers. Het zand dat op de rubberen matten ligt zorgt ervoor dat je schaatsen erg snel bot worden. Na de training moet je je schaatsen goed afdrogen omdat ze anders gaan roesten. Als je je schaatsen in je tas stopt, laat dan niet de plastic beschermers er om zitten omdat hier nog water in kan zitten. Gebruik bijvoorbeeld een handdoek of badstof hoezen. Haal nadat je thuis komt je schaatsen weer uit je tas en leg ze ergens uit.
Bij droogstand is het lever korter dan MAND!
Net zoals voor je normale schoenen is onderhoud voor je schaatsschoenen ook belangrijk. Leren schoenen kun je insmeren met daarvoor bestemde schoenpoets. Hiermee voorkom je uitdroging en blijft het leer lekker soepel. Daardoor verleng je levensduur van je schaatsschoenen en kun je zo lang mogelijk blijven genieten van je schaatsen.